DNS, Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi” olarak bilinir. Dns, 256 karektere kadar büyüyebilen host isimlerini ip adresine çevirmek için kullanılan bir sistemdir. Host ismi tümüyle tanımlanmış isim (full qualified name) olarak ta bilinir ve hem bilgisayarın hemde bilgisayarın bulunduğu internet domainini gösterir. Dns, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine ip adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. Ip adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır.

Ana amacı, ağ üzerinden gelen alan adı veya ip numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, hangi site nerede ve hangi ip adresli bilgisayarda olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişmenizi sağlar. Dns sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen ip adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise dns istemcileridir. Dns istemcileride, dns sunucu yada sunucuların adresleri bulunur. Bir dns istemci bir bilgisayarın ismine karşılık ip adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu yani dns sunucuda eğer kendi veritabanında öyle bir isim varsa bu isme karşılık gelen ip adresini istemciye gönderir. Dns veritabanına kayıtların elle tek tek girilmesi gerekir.

İnternet adresleri ilk önce ülkelere göre ayrılır. Adreslerin sonundaki tr, de, uk gibi ifadeler adresin bulunduğu ülkeyi gösterir. Örneğin tr Türkiye’yi, de Almanya’yı, uk İngiltere’yi gösterir. ADB adresleri için bir ülke takısı kullanılmaz. Bunun nedeni dns ve benzeri uygulamaları oluşturan ülke ABD’dir. İnternet adresleri ülkelere ayrıldıktan sonra com, edu, gov gibi daha alt bölüme ayrılırlar. Bu ifadeler dns de üst düzey (top-level) domainlere karşılık gelir. Üst düzey domainler aşağıdaki gibidir.

Com: Ticari kuruluşları gösterir.

Edu: Eğitim kurumlarını gösterir.

Org: Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir.

Net: İnternet omurgası işlevini üstlenen ağları gösterir.Networkün kısaltmasıdır.

Gov: Hükümete bağlı kurumları gösterir.

Mil: Askeri kurumları gösterir.

Dns servisini kullanabilmemzi için server işletim sistemi kurmamız gerekmektedir. Windows Server 2003-2008, Linux Server(Ubuntu, Debian vb) gibi işletim sistemlerinde dns servisini kurup çalıştırabiliriz. Bu servis ile tek bir ip adresi ile birden fazla web sitesi yayını yapmamız mümkün olur.

2 Yorum -“DNS Nedir , Ne için kullanılır”

  1. güzel paylaşım tşk ederiz

  2. ereer yazmış:

    çok güze açıklamışsınız .. teşekkürler .

Yorumlayın